Týden 07/2024

autor: | Úno 20, 2024 | Aktuality

HSE – management review

Odbory hrají klíčovou roli v zajištění bezpečnosti práce a ochrany zdraví zaměstnanců. Inspektor BOZP ČMKOS z odborového svazu KOVO pan Čermák informoval vedení společnosti, že na rok 2024 jsou plánovány 2 kontroly. Kontrola pracoviště LogPoint a kontrola výroby EM. Termín bude upřesněn později.

Naše úloha není omezena pouze na zastupování pracovníků v otázkách mzdy a pracovních podmínek, ale také na prosazování opatření, která mají za cíl minimalizovat rizika spojená s prací a chránit zdraví a životy zaměstnanců. Naše jednání se zaměstnavatelem zahrnují například vyžadování pravidelných i mimořádných kontrol a revizí pracovních prostředí, zajištění dostatečného školení zaměstnanců v oblasti bezpečnosti a poskytování osobní ochranné výbavy (OOPP). Odbory rovněž hrají klíčovou roli při vyjednávání se zaměstnavatelem ohledně kompenzačních opatření pro zaměstnance, kteří utrpěli pracovní úrazy nebo onemocnění související s jejich prací. Tato opatření mohou zahrnovat finanční odškodnění, rehabilitaci, lékařskou péči anebo podporu při návratu do práce.

Důležitým prvkem naší činnosti v oblasti bezpečnosti práce je také informování a šíření osvěty mezi zaměstnance o jejich právech a povinnostech týkajících se bezpečnosti práce.

Zaměstnanci nejsou jen lidské zdroje, ale také členové rodin, a proto je pro odbory důležité zajistit, aby jejich práce byla bezpečná a aby se mohli vrátit domů zdraví a v pořádku.

Šťastný výherce nám přišel poděkovat

V rámci projektu zlepšovacích návrhů se v naší firmě konala soutěž, ve které měli zaměstnanci možnost přicházet s nápady na zlepšení pracovního prostředí, efektivity práce nebo jakéhokoli jiného aspektu, který by mohl přinést pozitivní změnu. Jedním z těchto nápadů bylo i zřízení této výherní soutěže, která měla za cíl motivovat zaměstnance k aktivnímu přístupu a zapojení se do procesu zlepšování.

Vylosovaným vítězem této soutěže se stal jeden z našich kolegů, který si odnesl jako odměnu osobní automobil Škoda Octavia. Tato výhra pro něj přišla v naprosto příhodnou chvíli, neboť jeho dosavadní věrný společník, 18 let staré Audi, nedávno vypověděl službu. Pro někoho by tento neočekávaný problém mohl být zdrojem stresu a finančních obav, ale v tomto případě se výhra ukázala jako vynikající pomocná ruka.

Jsme tedy nesmírně potěšeni, že jsme mohli přispět k takovému příjemnému obratu v životě našeho kolegy. Gratulujeme mu k výhře a přejeme mu mnoho šťastných kilometrů s novým vozem. Zároveň si vážíme jeho vděčnosti a příjemného přístupu, kdy se i přes náš nedostatek organizace ohledně termínu oznámení výherce rozhodl podělit o svou radost s námi. Takovéto pozitivní příběhy nás utvrzují v tom, že investice do motivace a odměňování zaměstnanců se vyplácí nejen pro ně samotné, ale i pro celou firmu jako celek.

Otevření parku na závodě Pávov

Obrací se na nás stále více zaměstnanců s otázkou, kdy bude opět otevřen park na Pávově. Mnoho lidí využívá tuto „zkratku“ při příchodu i odchodu z práce. Park byl dočasně uzavřen z důvodu meteorologických podmínek (vítr a ledovka) a jeho údržby. Hrozil zde pád větví a nebezpečí úrazu zaměstnanců na zledovatělém povrchu. Dnes se nám podařilo získat odpověď od oddělení FCM, že vzhledem k dlouhodobé předpovědi počasí (prý se ještě očekává silný vítr) bude park a průchod parkem zprovozněn k 20.3.2024. Vzhledem k tomu, že meteorologové neumí předpovědět počasí přesně ani na druhý den doufáme, že se nebude park uzavírat při každém zafoukání. Na Vysočině je totiž vítr běžný.