Jednání s vedením společnosti – čtvrtletní schůzka

autor: | Bře 17, 2022 | Aktuality

Slovo úvodem

Úvodní slovo jednatele továrny a ostatní témata shrnu vlastními slovy do několika bodů, přestože celá schůzka bezmála čtyři hodiny.

Vývoj v posledních dnech nabývá na dynamičnosti. Situace v továrně kopíruje situaci české i evropské ekonomiky. Docházejí zdroje. Nejsou granuláty, ocel, měď, hliník, kabely, čipy a stovky dalších materiálů, které potřebují továrny pro své výrobky. Nejen automobilky a jejich dodavatelé začínají pomalu, ale jistě odstavovat. Problémy jsou napříč celým dodavatelsko-odběratelským řetězcem. Příčina – válka na Ukrajině a sankce. Bohužel na toto doplatíme všichni. Bohatí zchudnou a střední třída potáhne o žebrácké holi. A firmy? Pokud nemají rezervní kapitál… zaniknou. U nás v Jihlavě budeme v příštích týdnech a měsících čelit mnoha problémům a výzvám.

Témata ZO Odbory Bosch

Inventura před Vánoci

Inventura je zpravidla naplánována na poslední den před Vánoci. Odbory Bosch požadují předsunutí inventury o několik dnů. Důvodem je, aby zejména ženy pracující na inventuře mohli čas v poslední dny před svátky věnovat přípravám na Vánoce, a ne být ty poslední, kdo dostane volno.

Dovolená 2023

Požádali jsme vedení společnosti o dvě věci. Zaprvé se pokusit oznámit termíny dovolené ještě v dřívějším termínu než 1.března. V minulosti firma informovala zaměstnance přibližně v dubnu. Podařilo se dosáhnout termínu do 1.3. Aktuálně jsme vedení předložili „výzvu“, aby termín byl znám zaměstnancům ještě dříve. Chápeme, že situace v zakázkách je velmi volatilní. Ale je to dle našeho názoru pouze o plánování a dobré komunikaci napříč dodavatelským řetězcem a zákazníkem. Pokud jsme opravdu obchodní partneři, a ne otroci automobilek, potom by porozumění tomuto požadavku neměl být ani pro zákazníka ani pro dodavatele vážný problém.

Zaměstnávání cizinců

Zaměstnavatel nám oznámil záměr, zaměstnávat anglicky mluvící cizince z jihovýchodní Asie. Po dlouhé diskusi a argumentaci obou stran jsme dospěli ke kompromisu aktuálně tuto variantu neaplikovat a počkat na vývoj Evropské situace na trhu práce a otevřít toto téma na dalším čtvrtletním setkání v červnu tohoto roku. Našim cílem je zaměstnavatele od tohoto kroku odradit.

Obvodní lékař pro zahraniční zaměstnance

Toto téma jsme ještě před tímto termínem diskutovali s HRL. Důvodem je, že zahraniční pracovníci mají problém sehnat obvodního lékaře, který by je přijal a byl schopen se s nimi domluvit. Vstupní prohlídka je sice firmou zajištěná, ale potřeby péče o zdraví těchto zaměstnanců aktuálně řešeny nebyly. Téma je řešeno a náš požadavek bude v dohledné době vyřízen.

SmartWork

Naším požadavkem je zapojení zástupců zaměstnanců do tohoto projektu. Jedná o nastavení pravidel např. pro HomeOffice, sdílení pracovních míst, nové modely práce a další. Chceme být aktivní účastníci v rámci dialogu a přinášet podněty od našich zejména kancelářských pracovníků. I proto znovu apelujeme na větší zapojení ANG zaměstnanců a jejich členství v našich odborech Odbory Bosch.

Smlouvy na dobu neurčitou

Máme zavedený fungující systém, ale i tento je možné dále zlepšovat a vyvíjet. Někteří, z našeho pohledu klíčoví, zaměstnanci (např. mechanici a elektronici) nejsou systémově obslouženi a může se stát, že tento zaměstnanec firmu z důvodu smlouvy na dobu určitou firmu opustí. Proto jsme se dohodli se zaměstnavatelem, že pokud nalezneme kritické místo, předáme podnět zaměstnavateli a ten ho bude neprodleně řešit.

Týden 23/2024

Situace ve výrobě – všeobecně Všechny výrobní úseky napříč závodem se potýkají se situací, jakou závod Jihlava nepamatuje. Byli jsme zvyklí na to,...