Kolektivní vyjednávání na rok 2024 – 2.Kolo

autor: | Říj 11, 2023 | Aktuality

Dnes 11.10. 2023 proběhlo druhé kolo jednání zástupců odborových organizací sdružených v ČMKOS (KOVO a UNIOS) s vedením závodu.

Vzhledem k tomu, že při předložení našeho společného návrhu se zaměstnavatel zajímal o konkrétní postup výpočtu jednotlivých položek, které požadujeme, rozhodli jsme se, že si od zaměstnavatele jeho data necháme také důkladně vysvětlit.

Mylně jsme se domnívali, že zástupci managementu v Jihlavě si dokážou racionálně spočítat dopady svého návrhu na zaměstnance, a že se tento návrh nebude příliš lišit od našich požadavků.

Omyl!

Zaměstnavatel zejména argumentoval průběžným výsledkem probíhající analýzy společnosti Korn Ferry, kde citujeme: „Závod Bosch v Jihlavě odměňuje velmi nadstandardně pozice v nižších tarifech.“

Zaměstnavatel všem zaměstnancům svým návrhem nabídl snížení reálné mzdy o 6%.

Všechny ostatní body z návrhu odborových organizací zamítl.

Je nám známo, nikoliv však managementu firmy Bosch, že zástupci zaměstnavatelů (průmyslu) již teď rozporují předpoklady ČNB na pokles inflace na hodnotu kolem 2% během příštího roku a toto číslo vidí jako významně podhodnocené. Přesto zaměstnavatel nabídl valorizaci 2% pro zaměstnance v nejnižších tarifních skupinách.

Na základě hospodářských výsledků s ohledem na flexibilitu závodu JhP a na základě doporučení mzdových analytiků odborových svazů jsme návrh zaměstnavatele na jednání všichni jednomyslně odmítli.

Vyzýváme VŠECHNY zaměstnance k podpoře vyjednávacích týmů. Vyjednávací týmy na svých grémiích uváží možnosti protestních akcí.