Týden 17/2021

autor: | Dub 30, 2021 | Aktuality

Závod I – dvě témata

S vedením úseku MFB byla diskutována dvě hlavní témata. Prvním bylo čerpání loňské dovolené na těchto úsecích. Všichni vedoucí pracovníci jsou na tomto úseku obeznámeni s tím, že loňská dovolená musí být vyčerpaná do 30. 6. 2021. V rámci této doby si může zaměstnanec o dovolenou zažádat. Problém mohl nastat v měsíci březnu tohoto roku, kdy při vysokém počtu zakázek a plné výrobě bylo nejvíce pracovníků na PN, překážce na straně zaměstnavatele anebo OČR. Nicméně vzhledem k tomu, že se na nás žádný člen v této záležitosti neobrátil, předpokládáme, že k žádné vážné situaci kdy by si zaměstnanec nesměl vybrat starou dovolenou nedošlo. Druhé téma se týkalo podaného zlepšovacího návrhu č. 9260, u kterého chceme od pana Bittencourta prověřit a vysvětlit „tanečky“ kolem výpočtu roční úspory, neboť tato výše má přímý vliv na prémii, která bude podavateli ZN vyplacena.

Pomáhat a chránit v akci

Zásah_MP

Předseda naší odborové organizace byl svědkem podivného počínání „strážníka“ na autobusové zastávce na Pávově. V čase, kdy skončila ranní směna, zaznamenal předseda osobu v uniformě strážníka MP, která budila podezření tím, že jako hladový vlk, přecházel po obrubníku před zaměstnanci naší firmy, kteří po 8mi hodinové směně v rouškách čekali (opět v rouškách) na spoj MHD. Zřejmě bylo třeba počkat na okamžik, kdy se bude chtít někdo například vysmrkat a okamžitě použít hmaty a chvaty k zneškodnění takto nebezpečné osoby. Pan předseda se snažil zjistit důvod tohoto podezřelého počínání. Odpovědí uniformované osoby byla otázka: „A vám to tady snad patří?“ V tuto chvíli předseda zjistil, že se nejedná o nejostřejší tužku v penále MP a obrátil se dále na vedení společnosti Bosch. Naše firma u MP Jihlava prověří, zda děláme něco špatně, když jsou před naší firmou potřebná takováto opatření.

Ne každé zlepšení je krok zpět

Již jsme Vás informovali, že někteří zaměstnanci poptávali u naší odborové organizace změnu v dohodě o KPD. Tato se má týkat proplácení plusového salda. Odbory dojednaly následující změnu: Nově je možné proplácení hodin u zaměstnanců, kteří dosáhnou kladného salda v KPD a to 75:00 hod a více hodin. Tito zaměstnanci si v případě odpracované DOBROVOLNÉ SMĚNY mohou na FRM 136 zaškrtnout  „Žádám, aby odpracované hodiny byly zaplaceny“, zaměstnanec dostane odměnu za dobrovolnou směnu (2000Kč+500Kč – při odpracování 1.dobrovolné směny v modelu 5S,10S,15S; 3000Kč+500Kč – při odpracování 2.dobrovolné směny v modelu 5S,10S,15S; 1500+500Kč – v modelu 20S, 500Kč – v modelu 12hod při odpracování dobrovolné směny) a zároveň budou hodiny v KPD proplaceny. I nadále platí pravidlo dle Dohody o KPD – Proplácení kladného salda, tzn. hodiny nad 120 hod budou mít Ti zaměstnanci, kteří si nezaškrtnou na FRM  136 – „Žádám, aby odpracované hodiny byly zaplaceny“, hodiny se budou načítat do kladného salda.

Pravidelná schůzka s TEF

Na tomto termínu jsme s panem Svoradou diskutovali obecně téma převodu agenturních zaměstnanců do kmene. Dále nás pan Svorada informoval o šrotování materiálu a jeho opětovného nákupu jako náhradních dílů pro naše stroje a zařízení. Situace je monitorována oddělením TEF na pravidelné bázi a nepotvrdili se naše obavy, že jsou zbytečně zvyšovány náklady firmy nehospodárným jednáním. Posledním tématem bylo zajištění kvalifikovaných pracovníků pro oddělení údržby, stejně jako nedostatek personálu pro datovou analytiku a programování. Dotkli jsme se i tématu budoucnosti oddělení TEF a jeho možných nových kompetencí v rámci projektu FastHUB. FastHUB je projekt, kde si jednotlivé závody mohou hledat vlastní obchodní příležitosti a rozvíjet kompetence pro budoucí projekty.

mimi_sef

Žolíka za „nejlepšího“ vedoucího pracovníka získává pan Milan KOBOS z úseku MFH. Přes příslib vyřešení rouškových přestávek, které na CPN5 nefungují, tak dosud neučinil a zaměstnance tak v prioritách posunul na poslední místo. Bosch moto „Náš slib považujeme za závazek“ se tak stal minulostí! Gratulujeme!

Týden 11/2024

Jednání s vedením společnosti Pracovní místa s nižší zátěží a s méně náročným směnovým modelem Dlouhá léta zaměstnavatel ve spolupráci s odbory...