Týden 2/2022

autor: | Led 11, 2022 | Aktuality

Letní dovolená – letos zase?

Máme tu opět staro-nové téma. Kdo by to byl řekl – i letos budou chtít zaměstnanci dovolenou!

Odbory Bosch tento týden vyzvou zaměstnavatele a následně i všechny vedoucí úseků, aby si oprášili dohodu mezi odbory a zaměstnavatelem o naplánování letní dovolené pro všechny zaměstnance JhP. Nechceme se dostat do situace loňského roku, kdy jeden z výrobních úseků (MFR) začal plánovat dovolenou až po naší tvrdé kritice. Jenže to už zbývaly necelé dva měsíce do letních prázdnin. Jelikož jsme (tedy alespoň podle certifikátu MPSV) firma s prorodinnou politikou, věříme, že zaměstnavatel i vedoucí pracovníci pochopí, že je třeba zaměstnance informovat zavčas dopředu. Podle plánu dovolených totiž zaměstnanci (rodiče, prarodiče, strýčkové, tetičky i ostatní) plánují společné aktivity rodiny, ale také využití času letních prázdnin pro své děti. Možná jsme trochu vizionáři. Ale nikdy nás neopustí myšlenka, že zaměstnavatel by měl zaměstnancům sdělit termíny dovolené již na sklonku předchozího roku. Poté by se dalo říct, že zaměstnavatel se opravdu chová s prorodinnou zodpovědností.

Stravování na HomeOffice

Odbory Bosch se již delší dobu zabývají situací našich zaměstnanců, kteří jsou nuceni, zejména kvůli vládním nařízením, pracovat z domu. Takováto nařízená sociální izolace tedy není žádným benefitem pro zaměstnance. Zaměstnanci nejenže strádají kontaktem se svými kolegy, nemohou se jednoduše s někým poradit, s někým promluvit nebo prostě jen vnímat to, že člověk není sám. Naopak zaměstnanci vyvstává řada problémů, které nikdo dosud neřešil. Počínaje stravováním a stabilním, rychlým připojením k internetu konče. Prozatím se chceme věnovat a vyřešit situaci stravování při práci z domu. Kdo někdy vařil (a nejen čaj anebo polévku z pytlíku) totiž ví, kolik práce a času vaření vezme. I proto chceme, aby zaměstnanci, kteří budou čerpat HomeOffice, měli možnost odebrat si hotové, mražené anebo chlazené jídlo dopředu, na celou dobu výkonu práce z domu. Teplé jídlo (oběd), považujeme za standardní součást evropské kultury a nespokojíme se s odpovědí, že práce z domu je přeci benefit (protože zaměstnanec nemusí dojíždět do firmy). Očekáváme, že se k tomuto problému postaví firma čelem a nebude strkat hlavu do písku.

Členství v odborech

Rádi bychom poděkovali všem, kteří jsou s námi již po dlouhou dobu. Ale též všem k nám nově přicházejícím členům. Zde bychom chtěli připomenout, že není pravda, že ANG zaměstnanec nemůže být v odborech. Může! A část vašich kolegů si to již uvědomila a v naší odborové organizaci Odbory Bosch našla své platné místo. Pokud chceme (a my chceme!) jednat za všechny zaměstnance, je třeba, aby v odborech bylo i početné zastoupení této části zaměstnanců. Jen tak jsme schopni nejen vyslyšet vaše názory, podněty a informace, ale také je plnohodnotně ve firmě prosadit! I proto naše heslo: „Pro Tebe…s Tebou!“ Totéž platí i pro „naše“ agenturní zaměstnance. I každý agenturní pracovník má právo být naším členem a využívat všech našich služeb a benefitů. A to i z toho důvodu, že se mnoho z těchto pracovníků stane v budoucnu našimi zaměstnanci. V mnoha situacích zaměstnanci ukazují prstem na Škoda Auto. Pojďte tedy udělat tento správný první krok a staňte se naším členem!

Pojeďte s námi do CineStar

Po krátké výluce pro Vás máme opět dotované poukázky do multikina CineStar. Poukázku na 2D film si u nás mohou členové Odborů Bosch zakoupit se slevou za výhodných 120,- Kč.

A jak to funguje? U nás si vyzvednete poukázku s platností až na 1 rok. Poté, kdykoliv si vyberete nějaký film, na pokladně CineStar vám vymění poukázku za vstupenku na konkrétní film.

Cinestar_auto