Týden 3/2021

autor: | Led 22, 2021 | Aktuality

Kolektivní smlouva 2021 – letní dovolená

Zaměstnavatel si pro tento rok vymínil přechodné období. Dle jeho názoru je nová úprava velice komplikovaná a jednotlivá oddělení včetně logistiky se na změny musí dostatečně připravit, což definoval – nejpozději k 31.3. Nicméně právě s výrobami tuto úpravu diskutujeme minimálně dva roky. Dohodli jsme se na tom, že v přesně a trvale definovaných týdnech si každý zaměstnanec bude moci čerpat dovolenou v délce dvou týdnů po dohodě s nadřízeným dle vlastního uvážení. K tomuto se přizpůsobí naplánování výroby, popřípadě se personál doplní o brigádníky. Zaměstnanec si bude moci hlásit dovolenou dostatečně dlouhou dobu dopředu (například již v prosinci) a nebude docházet k tomu, že  partneři pracující na různých závodech BOSCH Jihlava nebudou moci trávit dovolenou v jednotném termínu. Je zde zaprotokolována i možnost individuální dohody čerpání mimo stanovené termíny.

Zaměstnanecké zápůjčky

Protokol ze čtvrtletní schůzky ze 4. 12. 2020 –  „Zaměstnanecké zápůjčky jsou aktuálně pozastaveny z důvodu špatné ekonomické situace. Zástupci odborů oslovili vedení firmy s žádostí o jejich opětovné poskytování. Možnost poskytování zápůjček zváží p. Carle.“ Vzhledem k tomu, příští schůzka k tomuto tématu je naplánována až na 4. 3. 2021 a zároveň se domníváme, že situace aktuálně není již tak špatná, jak říká protokol, naše odbory vyzvou p. Carleho v nejbližším možném termínu k vyjádření. Zápůjčky řeší Kolektivní smlouva a není možné, aby plnění jednotlivých bodů zaměstnavatel bezdůvodně odkládal.

Konta pracovní doby – KPD

Odbory BOSCH vyzvaly zaměstnavatele k celkové revizi využívání KPD v našem závodě. Otázkou zůstává, zda KPD vůbec potřebujeme. V čem nám jsou přínosem, nebo naopak v čem nás znevýhodňují například na trhu práce? Navázání řady benefitů na KPD ale jen stěží umožní tuto dohodu opustit. Na konci roku 2020, kdy mělo dojít a ve většině případů došlo k proplacení přesčasové práce nad 75 hodin se opět ukázalo, že pro část zaměstnanců jsou konta krajně nevýhodná. (Výpočet „stálé mzdy“ na www.odbory-bosch.cz). Toto je ale jen špička ledovce problémů, kterou konta doprovázejí.   Odbory BOSCH aktuálně shromažďují podněty od lidí přímo z dílen, tak od jejich nadřízených. Předpokládáme, že stejnou cestou půjde zaměstnavatel.

Zakázky

CP3 se nacházejí aktuálně na velmi vysoké úrovni a na prakticky všech dílenských pozicích stále chybí personál.

CP4 je v opačné situaci, kdy nám klesají zakázky – jako důsledek celosvětového nedostatku čipů na trhu. Z toho důvodu jsou zaměstnanci úseku CP4 zapůjčováni aktuálně na CPN5 a CP3. Tento stav je dočasný a zaměstnanci se budou poté vracet zpět na své pracovní pozice.

Ostatní produkty – mírný nárůst zakázek.

Webové stránky – www.odbory-bosch.cz

Pro přístup ke všem informacím je nutné být registrován a přihlášen na našich webových stránkách. Informace budete mít kdykoli po ruce a zároveň vám bude většina aktualit odcházet do vámi zadané emailové schránky (novinky, jídelníček, směnné modely, kolektivní smlouva, mzdový předpis aj.). Pokud budete mít s registrací, či přihlášením potíže, kontaktujte přednostně Petra Nesměráka, popřípadě předsedu. Uděláme vše pro to, aby informace dorazila až do vašich PC, či mobilů.

Týden 24/2024

Čtvrtletní schůzka s vedením společnosti Čtvrtletní setkání odborů a vedení společnosti není až takovou samozřejmostí, jak se zdá. V naprosté...