Týden 3/2022

autor: | Led 19, 2022 | Aktuality

Téma, které hýbe nejen továrnou

Přestože je nyní je řada na státním zástupci, popřípadě soudci, budu a musím reagovat. Stále větší počet zaměstnanců se na mě obrací s tím, co mají dělat a jak se zachovat. Předseda ani členové VZO odborové organizace KOVO II asi nepovažují za nutné cokoli svým vlastním členům, ostatním zaměstnancům, natož vedení firmy cokoli oznamovat a vysvětlovat. Od ujišťovaní, že je vše vyřešeno a vysvětleno uběhla nějaká doba a stovky zaměstnanců, a to nejenom aktivních členů konkurenční organizace, je zváno na Policii ČR, odbor hospodářské kriminality k podání vysvětlení. Být členem tohoto uskupení, tak bych nad odbory hůl nelámal ale hledal bych alternativu. Nejedná se o problém odborů, ale problém jednotlivců. Mnozí již alternativu našli a přešli do našich Odborů Bosch. Chtěl bych zde znovu oslovit ty z Vás, kteří o tomto kroku uvažují, nechť mě kontaktují. Dle nejen mého názoru by bylo obrovskou škodou ztratit sílu a vliv v rozhodování a zastupování kvůli selhání jednotlivce, byť se jedná o předsedu jedné z odborových organizací a lidí kolem něj. Držíme Vám palce!

Pro každého nově přihlášeného člena máme dárek v podobě poukázky do Kauflandu.

Konto na pomoc členům OS KOVO při živelních pohromách

Odbory Bosch uzavřely na rok 2022 za všechny své členy pojištění pro případ živelních pohrom. Pokud vám vznikne škoda na bytě nebo domě vlivem živelní pohromy, například požár, přímý zásahu blesku, výbuch, vichřice, krupobití nebo povodeň, je třeba vše zdokumentovat a obrátit se neprodleně na naši organizaci. Sociální pomoc z konta přichází rychle a není třeba na peníze čekat jako u pojistných událostí.

Potvrzení na daně

Potvrzení odborové organizace o výši zaplaceného členského příspěvku pro účely snížení základu daně z příjmů fyzických osob má Vaše účetní na HRL u sebe. Není teda si nic tisknout a dokládat.

Zaměstnanecké zápůjčky

Od 1.2.2022 budou na kioscích zpřístupněny žádosti o bezúročné zápůjčky pro zaměstnance. Od 1.4.2022 začne probíhat zpracování.  zápůjčka může být poskytnuta do maximální výše 300 000Kč. Podrobnosti řeší § 29 Kolektivní smlouvy. V případě nejasností se můžete obrátit na Odbory Bosch, svého nadřízeného, popřípadě svého personálního referenta.

Testování ve firmách

Vláda vyslala jeden z dalších skvělých signálů. Popíšu jej: zaměstnanec pracující na ranní směně je ve 13:00 pozitivně otestován AG testem a následně PCR testem. Sice již odpracoval skoro celou směnu, ale je mu na tento den vystavena dle nařízení vlády neschopenka. Večer se dozví, že PCR test byl negativní a druhý den nastupuje opět na svoji řádnou směnu. Jaký byl dopad na jeho mzdu při faktickém zameškání jedné hodiny na pracovišti? Shrneme si to: 500Kč Cafeterie, 1000Kč na konci roku za splnění fondu pracovní doby a šest procent za nesplnění pracovního fondu. Cekem tedy tři tisíce?  S tímto jsme se obrátili na zaměstnavatele a hledáme řešení, které zamezí dopadům jasného signálu vlády na peněženky našich zaměstnanců.

Kiosky

kiosek_terminál

Vzhledem k tomu, že informační kiosky ve výrobách měly software, který již nebyl podporován ze strany výrobce, byl v naší firmě oddělením CI vytvořen nový, náš vlastní software. Ten by měl zajistit fungování těchto zařízení i do budoucna. Rozdíl pro Vás jako uživatele by měl být jen minimální. Na první pohled se změnilo grafické prostředí, ale všechny funkce by měly být zachovány. To znamená, že si i nadále budete moci vytisknout například výplatní pásku anebo aktuálně potvrzení o provedeném antigenním testu. Pokud byste zaznamenali nějaké potíže anebo měli k tomuto tématu nějakou připomínku, obraťte se prosím na nás.