Týden 7/2022

autor: | Úno 17, 2022 | Aktuality

Už zase lžou! A kdo lže, ten i krade.

V poslední době mě po továrně i mimo ni zastavují desítky lidí a kladou mi otázky týkající se konkurenční organizace. Otevřeně přiznávám, že jsem před Vánoci 2020 podal u Státního zastupitelství v Jihlavě trestní oznámení na neznámého pachatele. Dovedly mě k tomu tři hlavní důvody. Tlak našeho VZO a příslib většímu počtu zaměstnanců, že takto učiním. Třetím důvodem bylo doznání B. k rozsáhlé manipulaci s účetnictvím a penězi 2.ZO, a to před dalšími svědky v září 2019. Následně bylo vše popřeno a B. z pozice svých vysokých funkcí aktivně bránil jakémukoli řádnému prošetření. Začala se přetřásat i možnost zrušení naší organizace, či odstranění mojí osoby z vedení organice. Moc jsem toho totiž věděl a nedal jsem se umlčet. K tomuto se objevily výhrůžky typu – pokud na mě někdo podá oznámení, bude to mnoho lidí mrzet a stáhnu je sebou. Neustále nové a nové pohádky, jak jsou Melichar a Nesměrák zlí a jak mu vlastně jenom závidí byly a jsou šířeny mezi jeho okolí.  O tomto celém by se dala napsat kniha, ale ta byla asi moc návodná případným dalším spekulantům v podobném jednání, kterého jsem svědkem již cca 40 měsíců. To, jak probíhalo odstraňování z funkcí ve VZO, rezignace, odchody, volby a znovu rezignace napovídá absolutní nefunkčnosti a neakceschopnosti organizace. Jediné, co se neustále řeší jsou účty a zase jen účty, které se ovšem i s penězi vypařily neznámo kam. Nicméně toto rozklíčování náleží orgánům činným v trestním řízení a již ne mě anebo nám.

slon
Obrázek je pouze ilustrativní. Zdroj: Facebook

Jsem osobně rád, že se nám podařilo vyjednat Kolektivní smlouvu na dva roky. Bylo k tomu dlouhá řada důvodů. Jeden z nich se dá nazvat obavou o budoucnost. Nedokážu si vůbec představit, jak by vypadala jednání v tomto roce. Odborové organizace mezi sebou musejí ze zákona vyjednávat ve shodě. Potíž je v tom, že prakticky není s kým. Výbor konkurenční organizace je již delší dobu, a ještě dlouho bude totálně paralyzován jednáním vlastního předsedy a řadou dalších volených zástupců zaměstnanců.

Další věc, která mě nesmírně mrzí, je dopad konání B. na členskou základnu. Zdá se, že naše organizace z tohoto profituje, ale odbory jako celek dostávají od bývalého z nejvyšších funkcionářů OS KOVO krutou a nemilosrdnou ránu. Mnoho lidí mu totiž po otevření očí policií odchází a jen zlomek z nich přechází do naší organizace. Zde bych chtěl požádat nerozhodné, neodcházejte z odborů a posilte řady naší organizace. Nejen dnes, ale i v budoucnu se musíme mít o koho opřít a o koho jiného než o silnou členskou základnu.

Reakce na článek VZO KOVO II

Tento týden výbor KOVO II zveřejnil nepravdivou a zavádějící informaci. No není to poprvé. Lež a strach jsou motorem této ostudné organizace a celého VZO! Prý se snažíme koupit si členy KOVO II poukázkou na nákup potravin… 😊 Tím se myslí naše poukázka do Kauflandu. Ne, není to tak. Poukázku jsme dali všem našim členům a v rámci náborové akce ji dáváme i všem novým členům naší organizace. Bez ohledu na to, zda někdy byly členy jiné organizace. Dále KOVO II uvádí, že vždy prosazovali maximum. Ano. To je pravda. Prosazovali maximum, a to bez ohledu dopadu na počet zaměstnanců, zda se sníží anebo nikoliv, zda po tomto maximu budou mít práci i za 3 roky atp. Jak jednáme my, nechci popisovat. Ono totiž s lháři se společně jedná obtížně. A mimo jiné. Stále nemáme dost zaměstnanců a nabíráme. Jednu celou halu zaplníme novou výrobou a budeme pro ni potřebovat další zaměstnance… Tak kdo tu teda zase lže? My ne!

A co se týká kolektivní smlouvy – pár vyjádření a zamyšlení

17.12.2021 – Bence

„Musíme konstatovat, že výsledek jednání nepovažujeme za nějakou výhru odborů, ale za rozumný a v současné době nejistoty v automobilovém průmyslu nezbytný a důležitý kompromis,“ uvedl Roman Bence, předseda odborové organizace KOVO II.

16.2.2022 – Bence

„Díky našemu trvalému tlaku a podpoře zástupců Unios se podařila dohodnout velice slušná kolektivní smlouva, která po letech zase pamatovala vice na výrobní dělníky.

Jak je možné, že pokud my jsme ti neschopní a KOVO II je ten tahoun, se dvěma konkurenčním organizacím nepodařilo svoje návrhy prosadit. A proč tedy nakonec všichni kolektivní smlouvu podepsali když s ní nesouhlasili? Alibi? Anebo je to ta jejich snaha vyjednávat s vervou za zaměstnance? Nee, hlavně klid, být doma s rodinnou a moc se nepředřít! To je moto předsedy KOVO II Romana Benceho! Schválně, kolik z Vás ho kdy v práci zastihlo??