Týden 9/2021

autor: | Bře 12, 2021 | Aktuality

Měření čistoty ovzduší

Na hale 310 proběhlo měření ovzduší externí firmou. Za odbory byli přítomni zástupci pouze z naší organizace. Pec, která je stále více využívána na znehodnocování demontovaných dílců z výroby CP4 v době náběhu procesu zakouří a zapáchá. Pracovníci z okolních pracovišť tento jev vnímají velice negativně. Prakticky již od prosince roku 2020  se Odbory Bosch aktivně podílí na hledání řešení a navrhují opatření. Odbory Bosch toto téma diskutovaly též na jednání s vedením firmy s tím, že je nutné situaci vyřešit bez zbytečného odkladu. Výsledky měření nejsou dosud k dispozici, ale nepředpokládáme, že by hodnoty překračovaly povolené limity. Nicméně, odbory budou trvat na zavedení opatření k odstranění zápachu. Další měření proběhlo na ML2 / CP3.

Zakázková situace

Prakticky všechny produkty se nacházejí vysoko nad plánem. Výrobu nám ale krom standartní nemocnosti komplikují různá vládní opatření. Např. uzavřené školy a školky donutily rodiče býti se svými dětmi doma na distanční výuce. CP3 má pro letošek objednávky ve výši 1,2 milionu čerpadel. K tomu začne nově vyrábět servisní sady řádově v několika tisících kusů měsíčně. S CP4 nám v tuto chvíli vypomáhají dva naše Bosch závody v Evropě. Potřebujeme vyrábět s 21 směnotýmy, bohužel dle výše popsaného sestavíme pouze dvacet. Dle dnešních informací bude i druhé pololetí tohoto roku v pomalém stálém růstu. Na CP4 před dvěma týdny požadoval zaměstnavatel schválení dovolené z provozních důvodů okolo Velikonočních svátků. Odbory toto zaměstnavateli odmítli. Nicméně, situace se otočila a místo odstávky to vypadá, že část zaměstnanců bude na dobrovolné bázi oslovena s prací právě o těchto Velikonocích. Toto se bude týkat taktéž produktu CP3 a v omezené podobě asi i dalších. Na Railu se nám podaří splatit dluh smontovaných produktů ne dříve než na konci dubna. Naplánování tohoto produktu pro letošní rok,  2,5milionu kusů. DRV 3,3 milionu. PLV 4,9 milionu. Např. u produktu PLV vyvážíme třetinu výrobků do Číny a Čínský trh je znám obrovskou dynamikou, takže nevíme dne ani hodiny, kdy nám prudce stoupnou, či klesnou objednávky. My jako dodavatel se tímto, pokud chceme prodávat, musíme naučit žít.

Pokus vlády o uzavření jídelen

Toto velmi silné, ale zároveň velmi krátké nesmyslné opatření se podařilo odborům za pomoci zaměstnavatelů během jednoho dne zvrátit. K tomuto byla vydaná informace v minulém týdnu. Dostupnost na našich www.

Testování ve firmách

Nebudu se vyjadřovat ke smyslu opatření, to mi nepřísluší. Vláda celou věc hodila na firmy. „Sežeňte si, zajistěte, nakupte, otestujte, a pokud ne, jediné s čím vám pomůžeme, je že vám to zavřeme  a vypočteme pokutu vám i vašim zaměstnancům.“ V odborové kanceláři zvonil telefon prakticky nepřetržitě, informace z vlády do firem zmatečné, k zaměstnancům taktéž. Škarohlídi, kteří očerňovali průmyslové podniky včetně našeho závodu, ale v tuto chvíli musejí srazit podpatky a měli by se všem zaměstnancům i majitelům průmyslových podniků omluvit. Žádná líheň Covidu se totiž neprokázala, žádné desítky procent pozitivních. Opět se ukázalo, že velké sociálně zodpovědné průmyslové podniky dokáží vyřešit během několika málo dnů to, co vláda řeší a nevyřeší po mnoho měsíců. V Bosch Jihlava byly do tohoto projektu zapojeny desítky lidí, samozřejmě včetně odborů. Lhůtu pro první otestování všech zaměstnanců jsme zvládli. A výsledek? Nic potěšujícího pro zavírače továren. Pozitivních je opravdu velmi mizivé procento. Realizační tým zaslouží stejné poděkování a obdiv, tak jako všichni zaměstnanci naši firmy, kterých se tento proces osobně dotýká.

Týden 11/2024

Jednání s vedením společnosti Pracovní místa s nižší zátěží a s méně náročným směnovým modelem Dlouhá léta zaměstnavatel ve spolupráci s odbory...