Vyjednávání o mzdách v Rakousku

autor: | Lis 2, 2021 | Aktuality

Vážení kolegové,

přinášíme Vám informaci z Rakouska, kde právě také probíhá KV v rámci kovozpracujícího průmyslu.

Podzimní kolo vyjednávání o mzdách v rakouském kovoprůmyslu: hrozí shromáždění zaměstnanců ve firmách a varovné stávky

Po šesti hodinách vyjednávání hlavní vyjednavači odborových svazů PRO-GE a GPA přerušili vyjednávání se zaměstnavateli největšího subsektoru kovoprůmyslu, Asociací kovo-technologií (FMTI) kvůli neústupnému přístupu zaměstnavatelů, kteří zopakovali svou neadekvátní mzdovou nabídku.

Druhá vyjednávací schůzka 11. října také skončila na mrtvém bodě, když zaměstnavatelé nabídli neuspokojivé zvýšení mezd o 1,9 až 2,2 procenta. Vzhledem k míře inflace 1,9 procenta za referenční období vyjednávání, jde de facto o nulové zvýšení mezd.

Na oplátku za akceptování zvýšení mezd o 1,9 procenta by byli zaměstnavatelé připraveni zvýšit příplatek za druhou směnu ve třech stupních o 11 centů na hodinu, což je mnohem méně, než odbory požadovaly.

Zaměstnavatelé ze své strany vznesli požadavky na pracovní dobu:
• Rozšíření nasbíraných kreditů v modelu konta pracovní doby na + 120 hodin a – 360 hodin (obdobně pro práci na směny)
• Prodloužení výpočtového období pro maximální týdenní pracovní dobu (50 hodin) až na jeden rok
• Více pracovních příležitostí o nedělích a svátcích – pokud možno celoročně

Práce v továrnách budou přerušeny z důvodu pracovních porad a rozhodnutí o dalších krocích s ohledem na protestní akce. Varovné stávky jsou na spadnutí.

Požadavek na zvýšení mezd o 4,5 procenta bude zachován. Nabídka zaměstnavatelů je na míle vzdálená ekonomickému rozmachu kovoprůmyslu s plnými knihami zakázek a tím i rostoucími zisky, zatímco pracovníci jsou stále více pod tlakem velkého pracovního vytížení a masivního nárůstu inflace. Navíc všechny ostatní legitimní požadavky našeho vyjednávacího týmu jsou ze strany zaměstnavatelů stále zcela odmítány. Pouze v případě příplatku za druhou směnu zaměstnavatelé naznačili, že se dohodnou na zvýšení o 23 centů na hodinu.

Korespondent: Martina Schneller PRO-GE
27.10.2021